Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik wiedeński

5.0
(36)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Sernik wiedeński to klasyczny deser pochodzący z Wiednia, który ma swoich wielbicieli na całym świecie! Wypróbujcie przepis i sprawdźcie jak łatwo zasmakować w deserze kuchni świata. 

Składniki:

Kruche ciasto

mąka pszenna 2 szkl
masło lub margaryna 1/2-3/4 kostki
jajko 1
cukier puder 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa sernikowa

twaróg zmielony 1 kg
jajko 7
masło 100 g
mąka ziemniaczana 1-2 łyżki
budyń śmietankowy 1 opakowanie
cukier waniliowy 2 łyżki
cukier 1 szkl
sok z cytryny 1-2 łyżki

Dodatkowo

cukier puder do posypania
marmolada 3-4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik wiedeński

Sernik wiedeński to doskonały deser, który warto choć raz wypróbować. Charakteryzuje się kruchym, maślanym spodem, który wspaniale współgra z delikatną, kremową masą serową. Co ciekawe, w niektórych przepisach na sernik wiedeński ten jego element jest pomijany. Dodatek budyniu waniliowego oraz soku z cytryny do sera nada całości bardzo ciekawej nuty smakowej. Przepis na sernik wiedeński nie jest zbytnio skomplikowany, co przekłada się na jego bardzo minimalistyczny, elegancki wygląd.

Sernik wiedeński przepis:

Kruchy spód
Mąkę przesiewamy z cukrem i cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na kształt formy i w kilku miejscach nakłuwamy widelcem. Formę (35x25 cm) z ciastem wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i podpiekamy około 10-15 minut. Studzimy i smarujemy równo kilkoma łyżkami marmolady.

Masa serowa
Białka oddzielam od żółtek. Żółtka ucieram z 1/2 szklanki cukru na jasną masę. Dodaję zmielony twaróg, mąkę ziemniaczaną, budyń, rozpuszczone i ostudzone masło i miksuję dość krótko żeby zbytnio nie napowietrzyć sernika, ponieważ po upieczeniu może on opaść. Białka ubijam na sztywną pianę dodając partiami pozostałe 1/2 szklanki cukru. Do masy serowej dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do formy na przestudzony spód.

Sernik wstawiamy do nagrzanego do 170°C piekarnika i pieczemy ok. 60 minut. Po upieczeniu sernik zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aż do całkowitego wystygnięcia. Ostudzony sernik wkładamy na noc do lodówki. Przed podaniem sernik posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy polewą czekoladową.

Sernik wiedeński najczęściej podaje się udekorowany z wierzchu cukrem pudrem, co nadaje mu pięknego wyglądu! Przepis na sernik wiedeński to zaledwie kilka składników, które z pewnością macie w swojej kuchni. Jeśli spodobał Wam się przepis na sernik wiedeński, koniecznie go wypróbujcie i sprawdźcie inne przepisy na serniki w serwisie Doradca Smaku. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 12.02.2016 12:22
apetyczny :)
IwonaKa 21.12.2015 23:57
aż slinka leci,bardzo lubię serniki
anemon 30.11.2015 19:13
Pięknie prezentuje się Twój sernik.
Janina 30.11.2015 16:09
Świetny serniczek;))
MałaMi89 30.11.2015 15:42
Ja to się już zdjęciem najadłam ;) ale i tak poproszę kawałeczek ;)
magda1976 30.11.2015 11:14
Ależ apetycznie wygląda!
Krystyna32 30.11.2015 10:58
wygląda pysznie
Asik32 30.11.2015 10:31
serniczek kusi wyglądem żeby go zjeść:)
Ewelina1991 30.11.2015 10:26
przetestuję przepis, bo ten serniczek wygląda bardzo kusząco ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak