Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na kruchym spodzie
Sernik na kruchym spodzie to klasyczne ciasto o lekko zmienionej formie. Mimo, że w wielu przepisach na sernik, kruchy spód jest jego obowiązkowym elementem, to w tym ma on kakaowy smak. Wspaniale współgra z kremowym, twarogowym nadzieniem. To idealne połączenie słodyczy i lekkości, które rozpływa się w ustach! Jeśli chcecie uzyskać efekt bardzo kremowego sernika, użyjcie sera co najmniej dwukrotnie zmielonego lub z wiaderka.
Co ważne! Przed przygotowywaniem sernika na kruchym spodzie, pamiętajcie by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową (szczególnie ser i jajka).
Kroki postępowania
Pianę z 6 białek ubiłam na sztywną masę w osobnym naczyniu.
Połączyłam z masą serową delikatnie mieszając łyżką.
Na blachę o wielkości 24 x 35 wyłożyłam papier do pieczenia. 2/3 ciasta posypałam na spód, wylałam przygotowaną masą serową.
Wierzch posypałam resztą ciasta.
Ciasto piekłam w temperaturze 180 stopni przez 1 g i 10 min, następnie zmniejszyłam temperaturę pieczenia do 150 stopni i piekłam przez 10 minut.
Po tym czasie piekarnik wyłączyłam, uchyliłam jego drzwiczki i pozostawiłam do przestygnięcia.
Żeby ciasto było wyższe proponuję użyć blaszki o wymiarach 25x30