Przepis i sposób przygotowania na: Sernik królewski
Sernik królewski swoją nazwę zawdzięcza z pewnością kakaowemu ciastu, którym dekoruje (koronuje) się sernik przed włożeniem do piekarnika. Przepisów na sernik jest ogromna ilość, ale jeśli szukacie takiego, który jest nieoczywisty i dodatkowo oprócz masy twarogowej zawiera również ciasto kakaowe - taka sernikowa wariacja powinna przypaść Wam do gustu.
1. Mąkę, proszek, cukier, kakao, masło, jajko, śmietanę wrzucam do miski i zagniatam ciasto.
2. Kulę ciasto dzielę na 2 części i odkładam do lodówki na godzinę. Potem jedną część ciasta ścieram na tarce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
3. W czasie kiedy ciasto odpoczywa w lodówce robię masę serową. Do miksera przekładam zmielony biały ser, żółtka, cukry, masło i sypki budyń. Miksuje do połączenia składników.
4. Białka ubijam oddzielnie a potem dodaję do masy serowej. Do masy dodaję rodzynki. Gotową wlewam na spód z ciasta i przykrywam drugą częścią ciasta (też zetrzeć na tarce)
Piekę przez godzinę w 170 stopniach.