Zapiekanka Makaronowa

Zapiekanka Makaronowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Makraon

    250 g
  • mięso mielone wołowe

    250 g
  • przecier pomidorowy

    mały
  • pieczarek (świeżych lub ze słoika)

    100 g
  • pieprz, sól, gałka muszkatałowa

    szczypta
  • masło

    20 g
  • mąka tortowa

    3 łyżki
  • ser żółty

    100 (tarty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

-MAKARON GOTUJEMY ODCEDZAMY, MIĘSO MIELONE PODDUSZAMY NA PATELNI
Z DODATKIEM CEBULI DROBNO POKROJONEJ, DODAJEMY DO TEGO PIECZARKI
POKROJONE W PLASTERKI, WSZYSTKO ODSTAWIAMY PO PODDUSZENIU.
-W NACZYNIU ŻAROODPORNYM UKŁADAMY WARSTWĘ MAKARONU NASTĘPNIE
WARSTWĘ MIĘSA MIELONEGO Z PIECZARKAMI I CEBULĄ.
-SMARUJEMY PRZECIEREM POMIDOROWYM I TAK ROBIMY KILKA WARSTW.
-ROBIMY SOS BESZAMELOWY:
GOTUJEMY W GARNUSZKU WCZEŚNIEJ ODMIERZONĄ SZKLANKĘ MLEKA
W NASTĘPNYM NACZYNIU ROZTAPIAMY MASŁO I DODAJEMY MĄKĘ, WSZYSTKO
MĄKĘ ROZPUSZCZAMY Z MASŁEM NA JEDNOLITĄ KONSYSTENCJE
-DOLEWAMY DO MASŁA I MĄKI MLEKO, CIĄGLE MIESZAJĄC NA MAŁYM OGNIU
DODAJEMY GAŁKĘ MUSZKATOŁOWĄ AŻ SOS ZGĘSTNIEJE.
-GOTOWY SOS BESZAMELOWY ROZSMAROWUJEMY ZNA WCZEŚNIEJ
PRZYGOTOWANEJ ZAPIEKANCE, WSZYSTKO WCZEŚNIEJ PRZYPRAWIAMY
PIEPRZEM I SOLĄ.
WSZYSTKO POSYPUJEMY SEREM I WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA
NASZĄ ZAPIEKANKĘ NA 25 MIN I PIECZEMY W TEMP. 180 STOPNI

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iwona332

23.09.2010 11:17
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat