Baba orzechowa

Baba orzechowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier puder

    200 gram
  • masło

    250 gram
  • jajka

    4 sztuki
  • mąka ziemnaczana

    50 gram
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia

    1 łyżeczka
  • polewa z białej czekolady do dekoracji

    1 sztuka
  • orzechy włoskie

    250 mielone
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oddziel żółtka od białek, ubij pianę z białek. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Masło utrzyj z cukrem, dodaj żółtka, następnie mielone orzechy oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do masy dodaj białka, delikatnie wymieszaj i przełóż do formy, natłuszczonej i oprószonej mąką lub bułką tartą. Piecz przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Babę zostaw do wystudzenia w formie. Następnie przełóż na talerz, polej białą czekoladą i udekoruj.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Iwona51

23.01.2011 00:34
fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat