Wołowe flaczki

Wołowe flaczki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • flaki wołowe

    1-1,5 kg
  • kości wołowe

    0,5 kg
  • seler

    1 sztuka mała
  • por

    1 sztuka
  • pietruszka

    1-2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • masło

    2 dag
  • smalec

    2 dag
  • mąka

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kości dokładnie umyć, następnie podzielić je na części, wrzucić do garnka, zalać zimną wodą, dodać przyprawy i gotować w celu uzyskania bulionu. Flaki dokładnie oczyścić, w miarę potrzeby obgotować 2- 3 razy, następnie zalać zimną wodą, zagotować, dodać bulion z kości i gotować do uzyskania miękkości. Wszystkie warzywa dokładnie umyć, obrać i pokroić w paseczki lub kostkę, wrzucić do rondelka, zalać je wodą i dusić na małym ogniu. Flaki po ugotowaniu należy odcedzić i pokroić w drobne kawałki- paseczki, wedle uznania. Z mąki i tłuszczu należy przygotować zasmażkę, przestudzić i dodać do flaków. Do tego należy dodać uduszone warzywa, wymieszać, doprawić wedle uznania i zagotować.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Wafelek2601

01.06.2013 23:28
Narobiłaś mi smaka na przepyszne flaczki

IKrakowianka

28.02.2013 20:35
Ja nie przepadam, ale dobrze przyprawione są smaczne :)

IZABELA29

16.12.2011 10:44
a ja nie za bardzo

IlonaAlbertos

19.07.2011 23:15
Iwusia, ja też :)

Iwusia

19.09.2010 09:54
Lubię flaczki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat