Przepis i sposób przygotowania na: klops w sosie cebulowym
Wywar 70 g
Cebula 25 g
Olej 7 g
Mąka 5 g
Sól, pieprz
Kwasek cytrynowy
Ziele angielskie
Listek laurowy
cukier
Mięso oczyścić z błon i kości, pokroić. Bułkę namoczyć w wodzie. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. mięso, odciśniętą bułkę i cebulę zemleć. Do zmielonej masy dodać jaja i przyprawy, wymieszać. Z masy mięsnej formować podłużne kotleciki. Do wąskiej formy wlać część oleju, umieścić w niej pieczeń, polać pozostałym olejem. Piec w nagrzanym piekarniku. Pod koniec pieczenia dodać sos: zrobić zasmażkę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dusić ci jakiś czas mieszając, aż będzie miękka. Rozprowadzić zasmażkę wywarem, dodać sól, przyprawy, kwasek cytrynowy, cukier- gotować ok. 10 minut.