odc. 56 Doradca Smaku

Doradca Smaku, odc. 56: Tortilla z ziemniakami i cebulą po hiszpańsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • jajka

    6 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • oregano

  • Pieprz biały mielony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 56: Tortilla z ziemniakami i cebulą po hiszpańsku foto
Cebulę kroimy w piórka i smażymy na odrobinie oleju aż się zeszkli (można dłużej), ale ważne żeby nie nabrała koloru rumianego. Gotową cebulkę odkładamy na talerz.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 56: Tortilla z ziemniakami i cebulą po hiszpańsku foto
Do miski wbijamy 6 jajek. Solimy, dodajemy pieprz biały oraz oregano.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 56: Tortilla z ziemniakami i cebulą po hiszpańsku foto
W rondelku podgrzewamy olej (lub oliwę z oliwek). Pokrojone w plastry ziemniaki osuszamy np. ręcznikiem papierowym. Wrzucamy do gorącego oleju i frytujemy ok. 10 minut.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 56: Tortilla z ziemniakami i cebulą po hiszpańsku foto
Naczynie żaroodporne wykładamy ręcznikiem papierowym. Wykładamy na niego ziemniaki, odsączamy. Odczekujemy 2-3 minuty aż ostygną.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 56: Tortilla z ziemniakami i cebulą po hiszpańsku foto
Do miski z ubitymi jajkami dodajemy ostudzoną cebulę oraz ziemniaki. Ponownie całość doprawiamy solą oraz pieprzem białym i dokładnie mieszamy. Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek i wylewamy na nią zawartość miski w takiej ilości, żeby usmażona tortilla była odpowiednio gruba.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 56: Tortilla z ziemniakami i cebulą po hiszpańsku foto
Smażymy najpierw na dużym ogniu, a gdy jajko się zetnie, możemy ogień zmniejszyć. Przykrywamy i smażymy. W zależności od grubości patelni trzeba pilnować, żeby tortilla nie spaliła się od spodu i żeby jajka nie były rzadkie. Tortilla powinna dać się odwrócić.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 56: Tortilla z ziemniakami i cebulą po hiszpańsku foto
Następnie odwracamy tortillę na drugą stronę i smażymy aż będzie zarumieniona z obu stron.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 56: Tortilla z ziemniakami i cebulą po hiszpańsku foto
Wykładamy ją na talerz i podajemy. Bon apetit!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
erym 30.09.2014 13:26
nie znam kuchni hiszpanskiej, ale to juz najwyzszy czas zrobic samodzielnie tortille!
Wiktoria29 26.03.2014 22:19
bardzo dobre danie, proste i sycące

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat