Co na obiad: Tajski lunchbox z kurczakiem wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Co na obiad do pracy? Na przykład tajskie danie z kurczaka z warzywami i ryżem. Jeśli masz ochotę na więcej przepisów na lunch, zobacz jak zrobić miso lunchbox z kurczakiem.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pulpeciki:

  • mięso mielone z kurczaka

    0,5 kilograma
  • bułka

    1 sztuka
  • mleko

    50 mililitrów
  • czosnek

    2 ząbki
  • imbir

    4 cm
  • cebula

    1/2 sztuki
  • zielona cebulka

    1 sztuka
  • olej sezamowy

    7 mililitrów
  • jajko

    1 sztuka
  • sól morska Prymat

    do smaku
  • pieprz kolorowy

    do smaku
  • kolendra cała

    1 łyżeczka
  • kurkuma mielona

    1/2 łyżeczki
  • mąka kokosowa

    50 gramów

Glazura:

  • sos słodki chili

    50 mililitrów
  • sos sriracha

    2 łyżeczki
  • sok z limonki

    z 1/2 owocu
  • prażony sezam

    1 łyżeczka
  • sos sojowy

    10 mililitrów

Warzywa:

  • olej

    do smażenia
  • różyczki brokuła

    12-15 sztuk
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • cukinia

    1/2 sztuki
  • papryka żółta

    1/3 sztuki
  • papryka czerwona

    1/3 sztuki
  • marchew

    1 sztuka
  • sos rybny

    10 mililitrów
  • sos sojowy

    20 mililitrów
  • sos ostrygowy

    2 łyżeczki

Dodatki:

  • ryż

    150 gramów
  • limonka

    2-3 plastry
  • prażony sezam

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do pokrojonej bułki dodajemy mleko i czakany, aż namoknie, w tym czasie do zmielonego kurczaka dodajemy czosnek, imbir, cebulę, zieloną cebulkę, olej sezamowy, jajko, przyprawy, mąkę kokosową oraz namoczoną bułkę i łączymy razem, do uzyskania jednolitej masy.

Z gotowej masy formujemy pulpety wielkości piłki do tenisa stołowego, układamy je na blaszce przykrytą papierem do pieczenia, po czym pieczemy w temp. 200°C przez 15-25 minut. 

Kiedy pulpety są upieczone, w misce łączymy wszystkie składniki na glazurę, po czym obtaczamy w niej pulpety.

Na rozgrzanym oleju podsmażamy warzywa przez 2-3 minuty, po czym dodajemy sos rybny, sojowy oraz ostrygowy, dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia.

Kiedy wszystko jest gotowe do pudełka przekładamy ryż, warzywa, pulpeciki z kurczaka, limonkę, całość posypujemy prażonym sezamem. 

 

Smacznego!

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów na lunch, zobacz jak zrobić miso lunchbox z kurczakiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat