Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Pulpeciki:
-
mięso mielone z kurczaka
0,5 kilograma -
bułka
1 sztuka -
mleko
50 mililitrów -
czosnek
2 ząbki -
imbir
4 cm -
cebula
1/2 sztuki -
zielona cebulka
1 sztuka -
olej sezamowy
7 mililitrów -
jajko
1 sztuka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
pieprz kolorowy
do smaku -
Kolendra cała Prymat
1 łyżeczka -
Kurkuma mielona Prymat
1/2 łyżeczki -
mąka kokosowa
50 gramów
Glazura:
-
sos słodki chili
50 mililitrów -
sos Sriracha
2 łyżeczki -
sok z limonki
z 1/2 owocu -
prażony sezam
1 łyżeczka -
sos sojowy
10 mililitrów
Warzywa:
-
olej
do smażenia -
różyczki brokuła
12-15 sztuk -
cebula czerwona
1 sztuka -
cukinia
1/2 sztuki -
papryka żółta
1/3 sztuki -
papryka czerwona
1/3 sztuki -
marchew
1 sztuka -
sos rybny
10 mililitrów -
sos sojowy
20 mililitrów -
sos ostrygowy
2 łyżeczki
Dodatki:
-
ryż
150 gramów -
limonka
2-3 plastry -
prażony sezam
do posypania
Sposób przygotowania
Do pokrojonej bułki dodajemy mleko i czakany, aż namoknie, w tym czasie do zmielonego kurczaka dodajemy czosnek, imbir, cebulę, zieloną cebulkę, olej sezamowy, jajko, przyprawy, mąkę kokosową oraz namoczoną bułkę i łączymy razem, do uzyskania jednolitej masy.
Z gotowej masy formujemy pulpety wielkości piłki do tenisa stołowego, układamy je na blaszce przykrytą papierem do pieczenia, po czym pieczemy w temp. 200°C przez 15-25 minut.
Kiedy pulpety są upieczone, w misce łączymy wszystkie składniki na glazurę, po czym obtaczamy w niej pulpety.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy warzywa przez 2-3 minuty, po czym dodajemy sos rybny, sojowy oraz ostrygowy, dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia.
Kiedy wszystko jest gotowe do pudełka przekładamy ryż, warzywa, pulpeciki z kurczaka, limonkę, całość posypujemy prażonym sezamem.
Smacznego!
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów na lunch, zobacz jak zrobić miso lunchbox z kurczakiem.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się