Pierogi z kaszanką na sosie z grzybów leśnych

Pierogi z kaszanką na sosie z grzybów leśnych

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Kaszanka Madej Wróbel

    500 g
  • boczek wędzony

    200 g
  • cebula

    1 szt.
  • masło

    300 g
  • jajka

    3 szt.
  • mąka

    1 kg
  • grzyby suszone

    30 g
  • porto

    300 ml
  • tymianek

  • rozmaryn

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pokrój kaszankę w plastry. Posiekaj boczek i cebule i podsmaż na maśle
Dodaj plastry kaszanki i rozdrobnij je drewnianą łyżką. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw farsz do lodówki – schłodzony łatwiej się formuje.
Zagnieć ciasto z mąki, jajek, wody i 100 g masła. Rozwałkuj je i wytnij koła.
Nałóż sporą porcję farszu na ciasto i zaklejaj na zakładkę. Pierogi ugotuj w osolonej wodzie.

Zagotuj porto z ziołami. Dodaj namoczone dzień wcześniej, pokrojone grzyby wraz z wywarem. Rozpuść w sosie masło i redukuj na wolnym ogniu do 2/3 objętości.Polej pierogi sosem i delektuj się aromatem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ania321

08.10.2015 15:52
Bardzo ciekawy pomysł :)

Janina

07.10.2015 15:53
Pozwolę sobie wykorzystać przepis ;)

dollce

07.10.2015 15:05
rewelacja :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat