Przepis i sposób przygotowania na: Sernik kajmakowy
40 dag masy kajmakowej/krówkowej
5 dag masła
10 dag cukru
cukier z prawdziwą wanilią - ja dałam 2 łyżki esencji waniliowej
3 jajka
60 dkg sera trzykrotnie mielonego
1 łyżka mąki pszennej
Polewa:
17 dkg masy kajamakowej
3 łyżki śmietanki kremówki
2 łyżeczki masła
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia - ja używam tortownicy o średnicy 24 cm.
Składniki spodu mielimy w malakserze.Wykładamy masę do tortownicy, uklepujemy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190\'C przez 12 minut.
Masło cieramy z cukrem i wanilią, dodajemy 230 g kajmaku i ucieramy na gładką masę, następnie dodajemy jajka i po łyżce sera i mąkę. Dobrze wszystko razem miksujemy.
Masę przekładamy na podpieczony spód, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 180\'C. Pieczemy 45-50 minut.
Po 30 minutach sprawdżcie stopień upieczenia - gdyby sernik za bardzo się zrumienił, przykryjcie wierzch folią aluminiową.
Wyłączamy piekarnik i studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Kiedy zupełnie ostygnie, wyjmujemy i przygotowujemy polewę.
17 dag masy kajmakowej wkładamy do garnuszka, dodajemy 3 łyżki mleka i gotujemy na malutkim ogniu, aż masa stanie się bardziej płynna. Jeśli będzie miała grudki to należy ją zmiksować.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy 2 łyżeczki masła i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną polewą polewamy wierzch całkowicie ostudzonego sernika.
Posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi. Schładzamy w lodówce minimum godzinę.