Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowo-kawowe z bitą śmietaną
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z 10 dag cukru pudru, a następnie kolejno dodawać ostudzoną masę czekoladową, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz pianę ubitą z białek. Ciasto przelać na blachę (25x30) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 30 minut w temperaturze 175ºC. Ostudzić.
Kawę przygotować w 200 ml gorącej wody.
Żelatynę rozpuścić w 60 ml gorącej wody. Przestudzić. Śmietanę 30% ubić na sztywno z pozostałym cukrem pudrem. Dodać żelatynę i połączyć składniki.
Przygotowaną śmietaną (część pozostawić na wierzch) posmarować upieczone ciasto. Na warstwie śmietany ułożyć herbatniki moczone w kawie, a następnie pozostałą śmietanę. Wierzch można posypać startymi herbatnikami. schłodzić w lodówce.