Niby piernik

Niby piernik

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szkl. mąki pszennej

    2
  • szkl. cukru

    2
  • szkl. utartej na najdrobniejszych oczkach marchewki

    4
  • łyżeczki cynamonu mielonego

    3
  • łyżeczki startej gałki muszkatołowej

    1/4
  • łyżeczki sody oczyszczonej

    1,5
  • łyżeczki proszku do pieczenia

    2
  • łyżeczki soli

    1/4
  • dkg suszonej żurawiny

    15
  • dkg łuskanych orzechów włoskich

    10-15
  • olej słonecznikowy

    1 i 1/4 szkl.
  • jajka

    2
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

czy słodkie ciasto może być zdrowym deserem? jeśli dodamy marchewkę, żurawinę, orzechy...

Orzechy przebieramy aby nie było skorupek-niespodzianek. Żurawina, którą kupuję u siebie jest mięciutka, ale jeśli macie obsuszoną można ją namoczyć przez 15 min. w szklance wrzątku a potem dokładnie osączyć. Bakalie obtaczamy w 2-3 łyżkach mąki. Jajka wybijamy do miski, ubijamy do białości z cukrem i solą. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę, olej. Potem dodajemy marchewkę, bakalie a na koniec cynamon, gałkę i sodę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Przelewamy ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułeczką formy (jedna duża 25x35cm albo 2-3 keksówki) i pieczemy 30-45 min. w temp. 180 st. C. Ciasto po przestudzeniu, ale gdy jest jeszcze ciepłe, lukrujemy. Ja robię lukier z soku z całej cytryny+3/4-1 szkl. cukru pudru albo polewę z 2 łyżeczek masła+8 łyżeczek cukru+4 łyżeczek wody+2 łyżeczek kakao. Ciasto jest wilgotne i pyszne, znajomi nie chcieli wierzyć, że to nie piernik tylko ciasto z marchewką :-)))

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Andysz

06.08.2012 11:07
świetny pomysł;)

Krzysztof42

28.12.2011 15:51
smaczny

Misia90

22.08.2011 11:21
fajne

Marysia

22.08.2011 11:02
super

Karolina69

22.08.2011 10:53
fajne

Goya

18.06.2011 22:19
dobre

anoosia

18.06.2011 15:17
fajny:)

Karolcia12

01.12.2010 07:39
smaczne musi być

SmacznaPyza

28.08.2010 16:33
Zewa, wilgotne i bardzo smaczne - i nikt się nie domyślił, że z marchewką :-)

ZEWA

28.08.2010 14:56
jak wilgotne to coś dla mnie, pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat