Ciasto porowo-szparagowe

Ciasto porowo-szparagowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    1 szklanka
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • masło

    6 łyżek
  • jajko

    1 sztuka
  • Nadzienie:

  • por

    1 sztuka
  • białe i zielone szparagi

    1/2 kg
  • masło

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • śmietana

    1,5 szklanki
  • jajka

    3 sztuki
  • estragon

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Wymieszaj mąkę, sól ,posiekane masło, lekko ubite jajko i zagnieść. Zawinąć w folię i wstawić na 1/2 godziny do lodówki.
W tym czasie pokroić pora w półkrążki. Obrać i oczyścić szparagi. Gotuj je 5 minut w osolonej wodzie. Pokrój na kawałki.
Pory uduś na maśle do miękkości. Dodaj szparagi, przypraw, wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Forme na tartę wyłóż pergaminem, rozwałkuj ciasto. Ponakłuwaj widelcem.
Przygotuj polewę: wymieszaj śmietanę z 2 jajkami i estragonem, przypraw.
Ostatnie jajko wymieszaj z 2 łyżkami wody, posmaruj nim ciasto. Na cieście nałóż nadzienie, potem polewę. Piecz do miękkości - około 1 godziny.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Seba

02.09.2011 09:19
super

Motorek

23.08.2011 19:22
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat