Biszkoptowy śmietanowiec z galaretkami

Biszkoptowy śmietanowiec z galaretkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    1 czubata szklanka
  • cukier kryształ

    1 niepełna szklanka
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • proszek do pieczenia

    1 pełna łyżeczka
  • margaryna

    2 łyżki
  • bułka tarta

    2 łyżki
  • cukier

    3 - 5 łyżek
  • śmietana 30%

    500 ml
  • galaretka czerwona

    1 opak
  • galaretka zielona

    1 opak
  • galaretka żółta

    1 opak
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Galaretki każdą osobno rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody, dokładnie aż do całkowitego rozpuszczenia mieszać. Odstawić do zakrzepnięcia, (można dodać tylko 2 lub 3 kolory galaretek).
Jajka sparzyć, oddzielić żółtka od białek.
Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę.
Do ubitych białek dodać cukier i po jednym żółtku.
Gdy masa jajeczna będzie puszysta dodać mąkę wymieszaną ( dwa razy przesianą przez sito) z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
Blaszkę 25 x 42 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nasmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
Przelać na nią ciasto ciasto, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 - 190 stopni C.
Piec ok. 35 minut na złotobrązowy kolor.
Wyjąć ciasto i odstawić do przestudzenia.
W tym czasie do wysokiego naczynia przelać schłodzoną śmietanę dodać cukier i delikatnie ubijać do spienienia.
Zakrzepnięte galaretki pokroić w kostkę, dodać do ubitej śmietany, lekko wymieszać.
Przestudzone ciasto przekroić poziomo na 2 płaty.
Włożyć dolny płat z powrotem do blaszki, w której się piekło, rozłożyć ubitą śmietanę z galaretkami nakryć górnym płatem biszkoptu, lekko docisnąć i odstawić ciasto do zastudzenia.
Posypać po wierzchu cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Krzysztof42

30.11.2011 15:41
bardzo smaczny

ZEWA

28.04.2011 09:44
pyszne ciacho

Ewa104

01.01.2011 22:00
lubię to ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat