Ciasto drożdżowe ze skórką pomarańczową

Ciasto drożdżowe ze skórką pomarańczową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże świeże

    8 dkg
  • mąka tortowa

    3 szklanki
  • margaryna palma

    1/3 kostki
  • cukier puder

    1/3 szklanka
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • jajka

    3 sztuka
  • mleko ciepłe

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Drożdże rozkruszyć do miski metalowej, posypać 1-2 łyżkami cukru zwykłego, zalać szklanką ciepłego mleka (nie gorącego).Przykryć ściereczką miskę i odstawić na 20-30 minut aby drożdże wyrosły.
2.Następnie dodać jajka, przesiać mąkę, cukier waniliowy, cukier puder, mieszać aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od palców.
3. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 45 minut, przykryć ściereczką.
4. Skórkę pomarańczową (najlepsza domowej roboty) podsmażyć na patelni. Wystudzić i dodać do ciasta.
5.Wyłożyć ciasto do blachy wysłanej papierem.
3.Kruszonkę zrobić z ½ margaryny, ½ szklanki cukru pudru i 2/3 szklanki mąki krupczatki. Zagniatać palcami.
4.Posypać ciasto kruszoną i piec w temp.180 stopni od 40 min do 60 minut. Jak boki zaczną odchodzić od formy wyjąć, podawać ciepłą z mlekiem lub na zimno do kawy.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ElizaT

21.07.2012 11:43
dobre

Krzysztof42

04.11.2011 15:36
o jej

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat