Drożdżówka z kruszonką

Drożdżówka z kruszonką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże świeże

    10 dag
  • mleko ciepłe

    1 szklanka
  • margaryna palma

    1 kostka
  • cukier puder

    1 szklanka
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • mąka tortowa

    4-4,5 szklanka
  • cukier drobny

    1-2 łyżki
  • jajko

    4 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Drożdże rozkruszyć do miski metalowej, posypać 1-2 łyżkami cukru zwykłego, zalać szklanką ciepłego mleka (nie gorącego).Przykryć ściereczką miskę i odstawić na 20-30 minut aby drożdże wyrosły.
2.Następnie dodać jajka, przesiać mąkę, cukier waniliowy, cukier puder, mieszać aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od palców.
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, potem obtaczać w mące i dodać do ciasta.
Odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę (może być krócej), przykryć ściereczką. Wyłożyć ciasto do blachy wysłanej papierem.
3.Kruszonkę zrobić z ½ margaryny, ½ szklanki cukru pudru i 2/3 szklanki mąki krupczatki. Zagniatać palcami.
4.Posypać ciasto kruszoną i piec w temp.180 stopni od 40 min do 60 minut. Jak boki zaczną odchodzić od formy wyjąć, podawać ciepłą z mlekiem lub na zimno do kawy.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ElizaT

21.06.2012 12:40
smacznie wygląda

Krzysztof42

04.11.2011 15:35
smaczne ale ciepłe

BozenA

12.10.2010 14:58
mmm

BozenA

12.10.2010 14:58
mmm

Lopez

04.10.2010 13:54
naprawde smacznie wyglada

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat