Szparagowa fasolka w sosie pomidorowym z mortadelą

Szparagowa fasolka w sosie pomidorowym z mortadelą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasolka szparagowa

    50-60 dag
  • tłuszcz

    3-4 dag
  • mąka

    3-4 dag
  • cebula

    1 szt
  • pomidory

    30 dag
  • mortadela

    25-30 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomidory myjemy, kroimy na cząstki i dusimy w niewielkiej ilości wody (2 łyżki). Gdy są miękkie miksujemy lub przecieramy je przez sito.

Fasolkę szparagową, po oczyszczeniu i umyciu kroimy na kawałki długości 2—3 cm i gotujemy w małej ilości wody, gotujemy do miękkości.

Drobno pokrojoną cebulę przesmażamy na tłuszczu (nie rumienimy), dodajemy mąkę, przesmażamy, rozprowadzamy rozgotowanymi przetartymi pomidorami, wlewamy do fasoli i mieszając razem zagotowujemy.

Doprawiamy do smaku solą i odrobiną cukru (lub bez cukru) i posiekanym koperkiem.
mortadelę myjemy, obieramy z osłonek, kroimy w grubą kostkę lub w paseczki, wkładamy do fasoli i podgrzewamy przez 3—4 min.

Tak przyrządzoną fasolkę podajemy na okrągłym półmisku lub w salaterce.

A do fasolki podajemy pieczywo (chleb, bułki).

W zimie możemy użyć fasolkę szparagową z przetworów lub mrożoną.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat