Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śląskie roladki

5.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wołowina bez kości 80 dag
słonina 10 dag
musztarda 3 dag
mąka 2 dag
grzyby suszone 3 dag
cebula 1 szt
śmietana 0,5 szklanki
sałatka z kapusty czerwonej
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
Pieprz czarny ziarnisty Prymat kilka ziaren
ogórki kwaszone 2 posiekane

Przepis i sposób przygotowania na: Śląskie roladki

Mięso opłukać, obrać z powięzi, pokroić na plastry. Każdy płat mięsa rozbić tłuczkiem na bardzo cienki zraz. Cebulę obrać i pokroić w piórka, ogórek obrać i pokroić w słupki, a słoninę w paski długości 5-6 centymetrów. Zrazy posolić, popieprzyć, posmarować cienko musztardą i na każdym ułożyć kawałek słoniny, ogórka i cebuli. Mięso cienko zwinąć, zakładając do środka boki i spiąć wykałaczką. Oprószyć mąką, obrumienić na patelni, przełożyć do garnka, dodać resztę cebuli, namoczone grzybki oraz przyprawy. Podlać bulionem i dusić na małym ogniu 1- 1 i ½ godziny. Wyparowany sos uzupełniać bulionem Kucharek. Gdy zrazy zmiękną, doprawić mąką i śmietaną. Jeżeli sos jest za gęsty, dolać bulionu. Przed podaniem wyjąć wykałaczki. Podawać z różnymi kaszami lub kluskami i sałatką z kapusty czerwonej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bystra45 26.05.2013 18:51
powinno być jeszcze jajko taka ćwiarteczka, powinna być kiełbaska zamiast słoninki ale bardzo fajnie wyglądają
pigila
pigila 09.01.2012 23:42
super
Jolanta40 05.08.2011 09:52
ależ obłędnie wyglądają !
SmacznaPyza 05.07.2011 18:13
pyszna klasyka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak