Śląskie roladki

Śląskie roladki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina bez kości

    80 dag
  • słonina

    10 dag
  • musztarda

    3 dag
  • mąka

    2 dag
  • grzyby suszone

    3 dag
  • cebula

    1 szt
  • śmietana

    0,5 szklanki
  • sałatka z kapusty czerwonej

  • liść laurowy

    2 liście
  • pieprz czarny ziarnisty

    kilka ziaren
  • ogórki kwaszone

    2 posiekane
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Mięso opłukać, obrać z powięzi, pokroić na plastry. Każdy płat mięsa rozbić tłuczkiem na bardzo cienki zraz. Cebulę obrać i pokroić w piórka, ogórek obrać i pokroić w słupki, a słoninę w paski długości 5-6 centymetrów. Zrazy posolić, popieprzyć, posmarować cienko musztardą i na każdym ułożyć kawałek słoniny, ogórka i cebuli. Mięso cienko zwinąć, zakładając do środka boki i spiąć wykałaczką. Oprószyć mąką, obrumienić na patelni, przełożyć do garnka, dodać resztę cebuli, namoczone grzybki oraz przyprawy. Podlać bulionem i dusić na małym ogniu 1- 1 i ½ godziny. Wyparowany sos uzupełniać bulionem Kucharek. Gdy zrazy zmiękną, doprawić mąką i śmietaną. Jeżeli sos jest za gęsty, dolać bulionu. Przed podaniem wyjąć wykałaczki. Podawać z różnymi kaszami lub kluskami i sałatką z kapusty czerwonej.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bystra45

26.05.2013 18:51
powinno być jeszcze jajko taka ćwiarteczka, powinna być kiełbaska zamiast słoninki ale bardzo fajnie wyglądają

pigila

09.01.2012 23:42
super

Jolanta40

05.08.2011 09:52
ależ obłędnie wyglądają !

SmacznaPyza

05.07.2011 18:13
pyszna klasyka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat