Doradca Smaku II, odc. 54: Sałata śledziowa

odc. 54 Doradca Smaku

Doradca Smaku II, odc. 54: Sałata śledziowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śledzie

    400 g
  • pomidor

    2 szt.
  • fasolka szparagowa

    150 g
  • seler naciowy

    1 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • jabłko

    1 szt.
  • sok z cytryny

    1/2 szt.
  • tymianek

  • majeranek

  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

  • oliwa

    10 ml
  • śmietana

    100 ml
  • chrzan tarty

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 54: Sałata śledziowa foto
Śledzie płuczemy w wodzie około 15 minut. Pomidory obieramy, wybierając tylko ich twardą cześć, którą kroimy w kosteczkę.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 54: Sałata śledziowa foto
Seler naciowy obieramy i wraz z fasolką szparagową - kroimy w kosteczkę.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 54: Sałata śledziowa foto
Cebulę kroimy w cienkie pióra.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 54: Sałata śledziowa foto
Na koniec obieramy jabłko, wydrążamy i kroimy w kosteczkę. Wszystko mieszamy ze sobą w misce i doprawiamy majerankiem, tymiankiem i pieprzem kolorowym.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 54: Sałata śledziowa foto
W drugiej misce mieszamy ze sobą śmietanę, chrzan tarty i sok z cytryny.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc. 54: Sałata śledziowa foto
Tak przygotowany sos dodajemy do miski z warzywami i mieszamy, a na koniec lekko solimy.
Krok 7 - Doradca Smaku II, odc. 54: Sałata śledziowa foto
Śledzie kroimy na skos w paski o grubości ok 2 cm.
Krok 8 - Doradca Smaku II, odc. 54: Sałata śledziowa foto
Układamy je na talerzu, obok dajemy sałatkę warzywną, skrapiamy oliwą z oliwek i tak podajemy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

unbeliever

29.04.2014 18:37
Zrobiłem bez selera, bo nie lubię. Zaskoczyły mnie trochę składniki sałaty, ale po przygotowaniu i podaniu na poduszce z rukoli efekt przerósł oczekiwania. Połączenie smaków niesamowite.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat