Strucla makowa dla zapracowanych albo leniuszków

Strucla makowa dla zapracowanych albo leniuszków

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki pszennej

    1/2 kg
  • gęstej śmietany

    1/2 szkl.
  • masła albo margaryny

    250 g
  • świeżych drożdży

    50 g
  • cukru

    2 łyżki
  • soli

    1/3 łyżeczki
  • jajka

    2
  • masy makowej

    1 puszka
  • orzechów włoskich łuskanych

    30 dkg
  • rodzynek

    30 dkg
  • skórki pomarańczowej kandyz.

    200 g
  • białko

    1
  • cukru pudru

    1,5 szkl.
  • z dużej cytryny

    sok
  • ew. trochę gorącej wody

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiałam, dodałam sól i pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło. Roztarłam rękami tak jak kruszonkę aż nie będzie widać grudek tłuszczu. Drożdże wkruszyłam do kubeczka i zasypałam cukrem, odstawiłam na kilka minut aż zrobiły się płynne. Wlałam je do mąki z masłem, dodałam śmietanę i jajka - szybko zagniotłam elastyczne, dość miękkie ciasto - jeśli będzie się bardzo kleiło to podsypcie jeszcze troszkę mąki. Ciasto nie musi leżeć i wyrastać - można je od razu dalej przygotowywać!

Podzieliłam ciasto na 2 m/w równe części. Każdą rozwałkowałam na dość duży prostokąt (ok. 3-5 mm grubości). Gotową masę makową, taką z puszki i już doprawioną, wymieszałam z rodzynkami (ja miałam mięciutkie więc ich nie moczyłam, ale można to zrobić) i posiekanymi orzechami, dodałam także połowę skórki. Białko roztrzepałam i posmarowałam nim oba płaty ciasta. Masę podzieliłam na 2 części i po połowie rozsmarowałam na cieście. Zwinęłam ciasto w rulony. Przełożyłam na dużą blachę (taką z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia - każdą struclę ułożyłam na oddzielnej blasze - spiralnie i luźno. Wzdłuż jednego boku strucli zrobiłam nacięcia prawie przecinając - krojąc tak jakby na grube plastry i rozsuwając je lekko. Blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piekłam ok. 30 min..

Po upieczeniu jednej tak samo upiekłam drugą. Zostawiłam je na blachach aby przestygły - trzeba bardzo uważać przy zdejmowaniu bo są bardzo delikatne i mogą się połamać. Wystudzone polałam gęstym lukrem utartym z soku z cytryny i cukru pudru (gdyby był za gęsty dolejcie 1-2 łyżeczki gorącej wody) i posypałam resztą skórki pomarańczowej.
Polecam ten przepis bo strucle są bardzo smaczne i robi się je bardzo szybko. Poradzi sobie nawet początkująca w kuchni osoba.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

07.10.2016 17:16
Super czuc juz święta

Wiesława1

05.08.2016 11:14
Pyszności !!

Misia13

21.08.2014 19:28
uwielbam ;-)

Ela11

17.10.2011 00:20
wygląda rewelacyjnie

Misia90

21.09.2011 20:54
ekstra

Marysia

21.09.2011 20:18
super

Karolina69

21.09.2011 20:08
fajne

justyna54

07.06.2011 20:59
przepysznie wygląda

wedith1

10.01.2011 20:22
Pięknie, kolorowo i smacznie:D

Nina7

04.01.2011 09:33
fantastyczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat