Cytrynowe kwadraty

Cytrynowe kwadraty

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cytrynowe kwadraty-kwadratowa foremka 20x20 cm

kruchy spód:
200 g mąki pszennej tortowej
100 g masła
50 g cukru
2-3 łyżki śmietany 18%
wierzch:
2 jajka
150 g cukru
3 niezbyt czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok wyciśnięty z 2 dużych cytryn

Wykonanie:
Mąkę wymieszałam ze startym na tarce zimnym masłem oraz z dodatkiem cukru. Na koniec dodałam śmietanę. Wyrobiłam ciasto i ułożyłam je na dnie blaszki wysmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką( wykorzystałam dwie keksówki). Piekłam przez ok. 30 minut w 180 stopniach.

Jajka ubiłam z cukrem. Dodałam do nich mąkę, proszek, wymieszałam. na koniec wlałam sok z cytryn. Po wymieszaniu wylałam na wierzch dobrze upieczonych spodów i zapiekałam w 170 stopniach przez ok. pół godziny. Po upieczeniu kroję na kwadraty....

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Krzysztof42

12.10.2011 16:16
o jej super nazwa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat