Kolorowe kurki

Kolorowe kurki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kg kurek

    0,5
  • mała cebulka

    1
  • ząbki czosnku

    1-2
  • strąka papryki żółtej, zielonej, czerownej

    po 1/2
  • strączka niedużej papryczki chili

    1/2
  • garści zielonej fasolki szparagowej

    2-3
  • pomidor + 1 łyżka koncentratu pomidorowego

    1
  • dkg cienkiej kiełbasy albo chudego boczku

    10
  • g (czyli 1/2 kostki) serka topionego śmietankowego (albo 4 trójkąciki)

    50
  • łyżki kukurydzy konserwowej

    3-4
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kolejna wariacja na temat kurek, które lubię i chętnie zbieram. Świeże, oczyszczone, nie płukane, można przechować w lodówce nawet 10 dni...

Kurki oczyszczamy bardzo dokładnie, płuczemy, osączamy. Warzywa płuczemy, z papryk usuwamy pestki. Cebulę, czosnek i chili siekamy. W rondlu rozgrzewamy olej, podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę lub boczek. Kiedy się wytopi i zrumieni dodajemy cebulę, czosnek, chili, chwilkę smażymy, dodajemy grzyby i dusimy kilka minut pod przykryciem. Następnie dodajemy fasolkę szparagową a gdy nieco zmięknie - pokrojoną w paski kolorową paprykę. Po chwili dodajemy oregano i bazylię, potem obrany ze skórki, pokrojony w kostkę pomidor, kukurydzę i koncentrat. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Na koniec dodajemy pokrojony na małe kawałeczki serek topiony i mieszamy aż zupełnie się rozpuści. Całe danie przyrządza się dość szybko - warzywa nie mogą się rozgotować, mają pozostać jędrne i dość chrupiące. Potrawkę podajemy ze świeżą bagietką albo grzankami z wieloziarnistego chleba opieczonymi na blasze.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SmacznaPyza

21.10.2012 14:13
myślisz? nie sądzę - nam bardzo smakowało i w sumie żadne kombinacje bo to bardzo proste danie :)

Gabriela7

21.10.2012 06:42
przekombinowane

ben-ka

01.09.2011 17:43
dobrze,że trafiłam na ten przepis,oprócz smakowitego jedzonka znalazłam cenną informację:)

Misia90

06.08.2011 05:56
fajnie

Marysia

06.08.2011 05:40
fajne

Karolina69

06.08.2011 05:32
fajne

Anna146

30.05.2011 09:45
pysznie wygląda

marcia71

06.04.2011 11:46
a te wygladają cudnie

marcia71

19.01.2011 14:50
uwielbiam kurki

buksiak12

06.09.2010 11:53
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat