Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kaczki z pieczonymi ziemniaczkami i czerwoną kapusta z żurawiną

5.0
(25)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki na piersi z kaczki

filet z kaczki 2 szt
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżki
rozmaryn świeży 3 gałązki
oliwa 1 łyżka
ząbki czosnku 2 szt
sól
pieprz

Składniki na czerwoną kapustę

kapusta czerwona 800 g
żurawina suszona 120 g
cebula czerwona 1 szt
ocet balsamiczny 1 łyżka
cukier brązowy 1 łyżeczka
bulion warzywny 130 ml
wino czerwone wytrawne 130 ml
oliwa 1 łyżka
jabłka 2 szt
sól
pieprz
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
ziele angielskie 3 szt

Składniki na pieczone ziemniaczane łódeczki

ziemniaki 1/2 kg
olej rzepakowy do smażenia
sól
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat
oliwa 3 łyżki
ząbek czosnku 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kaczki z pieczonymi ziemniaczkami i czerwoną kapusta z żurawiną

Przygotowanie kapusty:

W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę pokrojoną w półksiężyce i podsmażamy kilka minut. Do cebuli dodajemy poszatkowaną kapustę, zalewamy bulionem, octem balsamicznym i czerwonym winem. Dusimy ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, brązowy cukier i żurawinę. Gotujemy ok. 25-30 minut aż kapusta będzie miękka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jabłka myjemy, odcinamy górną część i wydrążamy gniazda nasienne. Dodatkowo możemy zrobić nacięcie w połowie wysokości dookoła każdego jabłka, dzięki temu po upieczeniu skórka będzie ładnie wyglądać. Do środka nakładamy kapustę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez ok. 25-30 minut.

Przygotowanie piersi z kaczki:

Mięso płuczemy i oczyszczamy. Nacinamy skórę – należy uważać żeby nie naciąć mięsa. Piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, dodajemy oliwę i czosnek – wcieramy dokładnie w mięso. Dodajemy gałązki świeżego rozmarynu. Naczynie przykrywamy i marynujemy ok. 30 minut, a najlepiej całą noc. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy piersi od strony skórki przez ok. 8-9 minut, obracamy na drugą stronę i smażymy ok. 7-8 minut. Kaczkę przykrywamy folią aluminiową i pozwalamy jej odpocząć przez 5 minut. Przed podaniem wkładamy piersi (przykryte folią aluminiową) do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni na kilka minut w celu podgrzania mięsa.

Przygotowanie ziemniaczanych łódeczek:

W międzyczasie przygotowujemy ziemniaczane łódeczki. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w ćwiartki. Przekładamy je do garnka i zalewamy wodą tak, aby przykryła ziemniaki. Dodajemy łyżkę soli i gotujemy ok. 3-5 minut od momentu zagotowania się wody. Odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Odkładamy do odsączenia.

Ziemniaczane łódeczki smażymy na głębokim oleju (jak frytki) lub czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z oliwą z oliwek, łódeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je oliwą z czosnkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok. 15 minut.

Kaczuszkę podajemy pokrojoną w plasterki z ziemniaczanymi łódeczkami i kapustą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 05.12.2014 12:30
Smakowicie przygotowane mięsko:)
Ali 05.12.2014 09:37
Wygląda niesamowicie :)
aginaa 05.12.2014 08:52
pyszna kaczka
Malinka 05.12.2014 08:46
Zjadłabym ze smakiem!
w mojej kuchni 05.12.2014 06:36
smaczne danie na talerzu..
norweska20 05.12.2014 00:01
co za apetyczne podanie..chętnie bym zjadła taki zestawik
MałaMi89 04.12.2014 23:41
Jak ja dawno nie jadłam kaczki...! A tak lubię... Na sam widok ślinka leci... :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak