Pierś z kaczki z pieczonymi ziemniaczkami i czerwoną kapusta z żurawiną

Pierś z kaczki z pieczonymi ziemniaczkami i czerwoną kapusta z żurawiną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na piersi z kaczki

  • filet z kaczki

    2 szt
  • zioła prowansalskie

    2 łyżki
  • rozmaryn świeży

    3 gałązki
  • oliwa

    1 łyżka
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • sól

  • pieprz

Składniki na czerwoną kapustę

  • kapusta czerwona

    800 g
  • żurawina suszona

    120 g
  • cebula czerwona

    1 szt
  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
  • cukier brązowy

    1 łyżeczka
  • bulion warzywny

    130 ml
  • wino czerwone wytrawne

    130 ml
  • oliwa

    1 łyżka
  • jabłka

    2 szt
  • sól

  • pieprz

  • liść laurowy

    1 szt
  • ziele angielskie

    3 szt

Składniki na pieczone ziemniaczane łódeczki

  • ziemniaki

    1/2 kg
  • olej rzepakowy do smażenia

  • sól

  • przyprawa do ziemniaków

  • oliwa

    3 łyżki
  • ząbek czosnku

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie kapusty:

W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę pokrojoną w półksiężyce i podsmażamy kilka minut. Do cebuli dodajemy poszatkowaną kapustę, zalewamy bulionem, octem balsamicznym i czerwonym winem. Dusimy ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, brązowy cukier i żurawinę. Gotujemy ok. 25-30 minut aż kapusta będzie miękka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jabłka myjemy, odcinamy górną część i wydrążamy gniazda nasienne. Dodatkowo możemy zrobić nacięcie w połowie wysokości dookoła każdego jabłka, dzięki temu po upieczeniu skórka będzie ładnie wyglądać. Do środka nakładamy kapustę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez ok. 25-30 minut.

Przygotowanie piersi z kaczki:

Mięso płuczemy i oczyszczamy. Nacinamy skórę – należy uważać żeby nie naciąć mięsa. Piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, dodajemy oliwę i czosnek – wcieramy dokładnie w mięso. Dodajemy gałązki świeżego rozmarynu. Naczynie przykrywamy i marynujemy ok. 30 minut, a najlepiej całą noc. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy piersi od strony skórki przez ok. 8-9 minut, obracamy na drugą stronę i smażymy ok. 7-8 minut. Kaczkę przykrywamy folią aluminiową i pozwalamy jej odpocząć przez 5 minut. Przed podaniem wkładamy piersi (przykryte folią aluminiową) do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni na kilka minut w celu podgrzania mięsa.

Przygotowanie ziemniaczanych łódeczek:

W międzyczasie przygotowujemy ziemniaczane łódeczki. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w ćwiartki. Przekładamy je do garnka i zalewamy wodą tak, aby przykryła ziemniaki. Dodajemy łyżkę soli i gotujemy ok. 3-5 minut od momentu zagotowania się wody. Odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Odkładamy do odsączenia.

Ziemniaczane łódeczki smażymy na głębokim oleju (jak frytki) lub czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z oliwą z oliwek, łódeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je oliwą z czosnkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok. 15 minut.

Kaczuszkę podajemy pokrojoną w plasterki z ziemniaczanymi łódeczkami i kapustą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Beatris

05.12.2014 12:30
Smakowicie przygotowane mięsko:)

Ali

05.12.2014 09:37
Wygląda niesamowicie :)

aginaa

05.12.2014 08:52
pyszna kaczka

Malinka

05.12.2014 08:46
Zjadłabym ze smakiem!

w mojej kuchni

05.12.2014 06:36
smaczne danie na talerzu..

norweska20

05.12.2014 00:01
co za apetyczne podanie..chętnie bym zjadła taki zestawik

MałaMi89

04.12.2014 23:41
Jak ja dawno nie jadłam kaczki...! A tak lubię... Na sam widok ślinka leci... :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat