Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczana zapiekanka z polędwiczkami w sosie śmietanowo-ziołowym
Polędwiczkę kroimy w plastry, rozbijamy delikatnie tłuczkiem, przyprawiamy przyprawą uniwersalną i pieprzem, a następnie smażymy do uzyskania złocistego koloru.
Przygotowujemy sos serowy na bazie beszamelu: na głębokiej patelni rozpuszczamy masło i porcjami dodajemy mąkę, cały czas mieszając. Następnie podlewamy po 0,1 litra mleka, mieszamy tak, aby składniki się połączyły i powtarzamy czynność, aż do wykorzystania całego mleka. Na koniec zmniejszamy ogień i dodajemy starty ser cheddar oraz zioła. Mieszamy, aż sos uzyska jednolitą konsystencję.
W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: ziemniaki pokrojone w plasterki, polędwiczki wieprzowe, sos serowo-ziołowy, starty żółty ser. Zapiekamy w piekarniku do rozpuszczenia sera.