Swojska kaszanka

Swojska kaszanka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza jęczmienna

    2 KG
  • kasza gryczana

    2 KG
  • świeża krew ze świnki

    2 l
  • skórki wieprzowe

    1 kg
  • ścinki mięsne zesłoninkom

    2 kg
  • sól

  • majeranek Prymat

  • gałka muszkatołowa mielona

  • liście laurowe Prymat

    5
  • ziele angielskie

  • czosnek

    6 ząbków
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Głowiznę,skórki,okrawki,liście laurowe.,ziele angielskie zalać wodą tak by przykryć i gotować na wolnym ogniu aż do miękkości.Skórki winny się rozpadać!!!Na 10 minut
przed końcem wrzucamy wątrobę i chwilkę gotujemy.
Kaszę parzymy wykorzystując rosół z gotowania mięska(wyrzucić liście i ziele i przecedzić.W razie konieczności dobrać wody tak aby na 1 szkl.kaszy było 2 szkl.płynu.Do dużego garnka wlewam trochę wody,wstawiam drugi garnek z kaszą zalaną płynem ,bo tak wiem ,że uprarzy się bez przypalenia.
Ostudzone mięsko,skórki i wątrobę mielimy raz przez średnie sitko i dodajemy do też ostudzonej letniej kaszy.Dodajemy krew,przyprawy,wyciśnięty czosnek.Dobrze wyrabiamy,w razie potrzeby dolewamy jeszcze rosołu lub przegotowanej wody.
Kaszanę wkładamy w jelita.Parzymy we wrzącej wodzie od chwili wypłynięcia około 30 min.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anna169Hosz

11.10.2014 16:49
Kaszanki nigdy sama nie robiłam.

misia53

12.05.2013 13:41
kiełbaskę ostatnio robiłam ,ale kaszanka wymaga chyba większych umiejętności ..... może się skuszę....

ankaryba

02.05.2013 08:21
uwielbiam swojską kaszankę :-)

romanrafal

27.12.2012 17:07
pyszna kaszaneczka,bardzo lubię

SylwiaMagdaSabin

12.03.2012 17:43
ciekawe

pacpaw

09.09.2011 19:38
istny rarytas

kotlet

05.06.2011 11:41
pyszności

barbara11561

28.03.2011 10:18
Pyszności

Mirka-Ludomila

11.03.2011 10:39
pyszności

ben-ka

16.12.2010 15:58
swojska kaszanka ???? aż ślinka cieknie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat