Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa czekoladowa z ryżem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1 l
czekolada gorzka 2 tabliczki
cukier do smaku
morele suszone 1 szklanka
żółtko jajek 2 sztuki
czekolada starta na tarce- do dekoracji
ryż (ugotowany)

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa czekoladowa z ryżem

Parę godzin wcześniej namoczyć morele. Następnie namoczone morele ugotować w wodzie, w której się moczyły( nie można dopuścić do sytaucji, aby morele się rozgotowały). Rodzynki opłukać w letniej wodzie i odsączyć je. W międzyczasie do rondelka wlać mleko i wsypać pokruszoną czekoladę. Żółka utrzeć z cukrem na jendolitą masę. Mleko zdjąć na chwile z ognia i wlać utarte żółka jaj. Cały czas mieszając,np. za pomocą trzepaczki, aby wszystko ze sobą się połączyło. Do powstałej zupy na sam koniec dodać pokrojone np. w paseczki morele, rodzynki. Wszsytko ze sobą połączyć, ale jednocześnie trzymając rondelek na gazie. Podawać z wcześniej ugotowanym ryżem. Na wierzchu posypać odrobiną startej czekolady.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak