Eklery z bitą śmietaną i dżemem truskawkowym

Eklery z bitą śmietaną i dżemem truskawkowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    20 dag
  • śmietanka tortowa 36%

    0,5 litra
  • masło lub masło roślinne

    10 dag
  • jaja

    4-5 szt
  • sól

    szczypta
  • cukier puder

    około 0,5 szklanki
  • woda

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać 2 razy.
Zagotować wodę z solą oraz masłem.
Do gotującej się wody z dodatkami dodawać mąkę i gotując ucierać aż do powstania gładkiej masy.
Masę przestudzić, i do przestudzonej dodawać jaja - każde następne jajko dodajemy, gdy poprzednie będzie już dobrze wmiksowane w ciasto.

Gotowym ciastem napełniamy rękaw cukierniczy i na przygotowaną blachę wyciskamy podłużne korpusiki z ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do 195 - 200 stopni C. i pieczemy eklerki około 19- 22 minuty.
Upieczone odstawiamy do ostudzenia i po ostudzeniu przekrawamy je wzdłuż na pół.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem z wanilią.
Ubitą śmietankę nakładamy na spodnią część ostudzonej eklerki, tak, by środek pozostał wolny - tylko brzegami.
W pusty środek nakładamy po ok. 1 łyżeczce dżemu i nakrywamy je wierzchnią częścią.
Wierzchy gotowych eklerek ozdobić polewą czekoladową i ozdobnym wężykiem z pozostałej ubitej śmietany, lub posypać kokosem albo cukrem pudrem

Smaczne ciacho na podwieczorek i nie tylko. Dżem możemy zastąpić miękkimi owocami: jagody, poziomki, maliny, jeżyny lub truskawki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Krzysztof42

11.07.2011 14:10
lubię eklerki

ZEWA

07.11.2010 13:01
gołym okiem widać, że eklery dodane przez Gusie1000 to eklery ze sklepu

buksiak12

22.08.2010 18:38
super przepis

Dorota71

22.08.2010 18:09
zapewne pychotka

Emilia22

22.08.2010 17:49
pewnie niebo w gębie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat