Ciasteczka i muffiny: Rogaliki z domowymi powidłami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • mąka tortowa

    1 szklanka
  • piwo jasne

    200 ml
  • masło

    300 g
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • aromat waniliowy

    1 łyżeczka
  • powidła śliwkowe

    1 słoik

Do dekoracji

  • cukier puder

  • ziarna z laski wanilii

    z 1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasteczka i muffiny: Rogaliki z domowymi powidłami foto
Przygotowanie składników.
Krok 2 - Ciasteczka i muffiny: Rogaliki z domowymi powidłami foto
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać masło i posiekać. Następnie zrobić zagłębienie, wlać piwo, dodać cukier i aromat, całość szybko zagnieść, a następnie uformować kulę i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Krok 3 - Ciasteczka i muffiny: Rogaliki z domowymi powidłami foto
Schłodzone ciasto wyjąć, podzielić na części i każdą z nich rozwałkować na placek grubości ok. 2 cm. Z placków wykrawać trójkąty, na podstawę każdego nałożyć łyżeczkę konfitury i zwinąć ku wierzchołkowi w rogalik.
Krok 4 - Ciasteczka i muffiny: Rogaliki z domowymi powidłami foto
Gotowe układać na posmarowanej tłuszczem blasze i piec przez ok. 20-30 minut (do zarumienia) w temperaturze 180 stopni.
Krok 5 - Ciasteczka i muffiny: Rogaliki z domowymi powidłami foto
Przestudzone posypać cukrem pudrem wymieszanym z ziarnami wanilii.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 26.03.2018 19:43
Rewelacyjne. Chętnie zjadłabym na śniadanie z mlekiem. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat