Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka i muffiny: Rogaliki z domowymi powidłami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 2 szklanki
mąka tortowa 1 szklanka
piwo jasne 200 ml
masło 300 g
cukier puder 1/2 szklanki
aromat waniliowy 1 łyżeczka
powidła śliwkowe 1 słoik

Do dekoracji

cukier puder
ziarna z laski wanilii z 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka i muffiny: Rogaliki z domowymi powidłami

Kroki postępowania

1
Przygotowanie składników.
Krok 1 - Ciasteczka i muffiny: Rogaliki z domowymi powidłami foto
2
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać masło i posiekać. Następnie zrobić zagłębienie, wlać piwo, dodać cukier i aromat, całość szybko zagnieść, a następnie uformować kulę i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Krok 2 - Ciasteczka i muffiny: Rogaliki z domowymi powidłami foto
3
Schłodzone ciasto wyjąć, podzielić na części i każdą z nich rozwałkować na placek grubości ok. 2 cm. Z placków wykrawać trójkąty, na podstawę każdego nałożyć łyżeczkę konfitury i zwinąć ku wierzchołkowi w rogalik.
Krok 3 - Ciasteczka i muffiny: Rogaliki z domowymi powidłami foto
4
Gotowe układać na posmarowanej tłuszczem blasze i piec przez ok. 20-30 minut (do zarumienia) w temperaturze 180 stopni.
Krok 4 - Ciasteczka i muffiny: Rogaliki z domowymi powidłami foto
5
Przestudzone posypać cukrem pudrem wymieszanym z ziarnami wanilii.
Krok 5 - Ciasteczka i muffiny: Rogaliki z domowymi powidłami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 26.03.2018 19:43
Rewelacyjne. Chętnie zjadłabym na śniadanie z mlekiem. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak