Vol-au-vent czyli przekąska z ciasta francuskiego

Vol-au-vent czyli przekąska z ciasta francuskiego

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • foremki z ciasta francuskiego

    3 szt
  • pieczarki

    6 szt
  • cebula

    1 szt
  • szynka konserwowa

    3 pl
  • śmietanka

    150 ml
  • serek topiony śmietankowy duży

    1/2 szt
  • sól

  • pieprz

  • przyprawa uniwersalna

  • margaryna do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i wrzucamy na patelnię. Doprawiamy pieprzem. Dusimy 5-10 minut pod przykryciem, żeby pieczarki oddały nadmiar wody, a następnie smażymy do czasu, aż cała woda wyparuje.

Szynkę kroimy w kostkę o boku około 1cm i dodajemy do pieczarek. Chwilę smażymy, po czym na patelnię wlewamy śmietankę i serek topiony. Doprawiamy przyprawą uniwersalną. Mieszamy, aż sos uzyska jednolitą konsystencję.

Foremki nadziewamy przygotowanym sosem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 2-3 minuty, celem podgrzania foremek.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grażyna13

18.03.2013 13:10
bardzo smaczny pomysł :)

Iwona56

15.06.2012 10:18
wygląda znakomicie

Kate131

30.05.2012 08:03
fajny pomysł

smakowita

01.05.2012 20:56
fajne

Brigitte

10.12.2011 10:07
oryginalny przepis - w sam raz dla mojego łasucha ;)

polly66

31.05.2011 08:07
boskie!!!

matii6

14.03.2011 20:30
jak to smacznie wygląda,,pycha

Izabela/bella81

09.01.2011 22:44
pyszności:)

aginaa

16.12.2010 20:40
super, az mi slinka leci

Emilia22

13.12.2010 17:43
fajnie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat