Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VI: Quiche ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, odc. 9
W misce łączymy jajka ze śmietaną, doprawiamy do smaku solą i gałką muszkatołową. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Formę do pieczenia smarujemy 1 łyżką masła. Pozostałe masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Na formę kładziemy płat ciasta filo tak, aby wystawał poza nią i smarujemy za pomocą pędzelka rozpuszczonym masłem. Czynność powtarzamy z pozostałymi płatami ciasta.
Farsz z patelni układamy na cieście, dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory, oliwki, kapary i posypujemy pokruszonym serem feta. Całość zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Wystające za rant formy ciasto zawijamy do środka i smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy przez 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Rukolę skrapiamy oliwą, mieszamy i wykładamy na upieczony i wystudzony quiche.