odc. 35 Doradca Smaku

Doradca Smaku, odc. 35: Zapiekanka Michelska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bagietka

    1 szt.
  • ketchup łagodny

    50 g
  • szynka gotowana

    80 g
  • ser ementaler

    80 g
  • pieczarki

    150 g
  • pomidor

    1 szt.
  • ogórki kanapkowe

  • sałata

  • musztarda sarepska

  • tymianek

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • olej do smażenia

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 35: Zapiekanka Michelska foto
Pieczarki kroimy w kawałeczki i skrapiamy cytryną.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 35: Zapiekanka Michelska foto
Bagietkę kroimy na pół, a następnie również wzdłuż i te połóweczki układamy w naczyniu żaroodpornym. Smarujemy musztardą sarepską, układamy kawałki sałaty, plastry gotowanej szynki i ogórki kanapkowe.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 35: Zapiekanka Michelska foto
Pomidora kroimy w plastry o grubości ok. 5 mm i również układamy na bagietce. Na pomidora układamy podsmażone wcześniej pieczarki. i smarujemy keczupem (wedle uznania).
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 35: Zapiekanka Michelska foto
To wszystko obsypujemy obficie żółtym serem tartym lub na wierzch zapiekanki układamy plastry żółtego sera (wedle uznania). Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego na ok. 180 stopni. Czekamy aż ser się rozpuści a bagietka zarumieni.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 35: Zapiekanka Michelska foto
Po tym czasie wyjmujemy zapiekanki z piekarnika, wykładamy na talerz, dekorujemy i podajemy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Madziela 05.03.2015 11:38
muszę ją zaraz zrobić !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat