Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i papryką

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i papryką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • kiełbasa

    1/2 kg
  • cebula

    3 szt
  • papryka

    2 szt
  • oliwa

    3 łyżki
  • śmietana 12%

    100 ml
  • czosnek granulowany

  • sól

  • kucharek

  • pieczarki

    30 dag
  • jajko

    1 szt
  • ser gouda

    30 (tarty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy i kroimy na cienkie plasterki.
Kiełbasę kroimy na plasterki, cebulę na krążki, pieczarki i paprykę według uznania.
Wrzucamy kiełbasę i warzywa na rozgrzaną oliwę i smażymy. Przyprawiamy kucharkiem.
Wysoką blaszkę lub naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Układamy na przemian warstwę z plasterków ziemniaczanych i kiełbasy z warzywami.
Warstwę ziemniaczaną dodatkowo opruszamy pieprzem, czosnkiem i przyprawą do ziemniaków.
Śmietanę mieszamy razem z roztrzepanym jajkiem i połową startego sera. Zalewamy zapiekankę.Posypujemy resztą sera.
Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 minut.

Aktualności

Komentarze (32)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Tadeusz1

27.06.2012 15:53
Bardzo lubie zapiekanki i sa one czestymi goscmi na moim stole ale ta ,ktora tu sie proponuje nigdy juz nie bedzie u mnie goscila! Jest ochydna a dodanie do niej smietany sprawilo ze powstala biala breja a nie smaczne danie! Musze zaznaczyc ze wykonalem ja w 100% w zgodzie z podanymi proporcjami!

Andzia1977

24.06.2012 22:59
na pewno jest pyszna

Andzia1977

24.06.2012 22:58
super wygląda

Dorian

16.06.2012 18:04
pycha

Izka192

02.06.2012 20:00
apetyczna

agogo2

13.01.2012 22:32
dobra

Magda60

03.01.2012 19:32
lubie takie zapiekanki

agogo2

16.11.2011 23:35
mniam mniam

ajres

20.10.2011 22:23
pycha

ajres

20.10.2011 22:23
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat