Buni ,,podchody \" do pęczaku :

Buni ,,podchody \" do pęczaku :

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ćwiartka pieczonego kurczaka ( obrany ze skórek i kości )

    1 sztuka
  • bulion drobiowy

    2 sztuki
  • cebula

    2 sztuki
  • koperek pokrojony

    1/3 szklanki
  • masło

    2 łyżki
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • przyprawa gyros

    do smaku
  • pęczak

    3/4 szklanki
  • pieczarki

    20 sztuk
  • olej z pestek winogron

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pęczak wypłukać kilkukrotnie w letniej wodzie i ugotować w 1,5 litra wody z kostkami bulionowymi. Odcedzić .
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim na rumiano całe pieczarki ( umyte i osuszone ). Gdy są rumiane dodać masło, lekko posolić i dorzucić cebulę. Smażyć dalej do momentu gdy cebula będzie złota.
Zmieszać kaszę z pieczarkami , cebulą ( razem z tłuszczem z patelni ), rozdrobnionym kurczakiem , koprem .
Dusić mieszając .Doprawić do smaku pieprzem i przyprawą Gyros.
Podpowiadam ,że do tego dania można wykorzystać pokruszone mięso jakie nam zostaje przy krojeniu pieczonego kurczaka ( lub kurczaka z rożna ) .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

PaniMISIOWA

16.11.2011 14:36
jak zwykle apetyczne

anisia182

03.09.2011 12:37
bardzo ciekawy przepis:)

Elżbieta18

12.02.2011 22:43
ciekawe

gosia47-47

15.01.2011 09:53
musi być dobre

Pajecznik

17.11.2010 01:21
brzmi smacznie, koniecznie muszę przygotować takie cudo pęczakowe :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat