Przepis dnia III, odc. 23: Zupa krem z zielonego groszku

Przepis dnia III, odc. 23: Zupa krem z zielonego groszku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • groszek mrożony

    1 opakowanie
  • rosół warzywny

    1 l
  • ziemniaki

    2 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • por (biała część)

    1 szt.
  • pokruszony ser kozi

    4 łyżki
  • sok z cytryny

    1/2 szt.
  • masło

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

  • śmietana kremówka

    4 łyżki
  • suszone pomidory

    2 łyżki
  • bazylia

  • mięta

  • cukier

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • sól morska

    do smaku
  • kminek cały

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 23:  Zupa krem z zielonego groszku foto
W garnku na maśle i oleju podsmażyć cebulę, pora i ziemniaki. Smażyć 3–4 minuty, a następnie dodać groszek i odrobinę cukru aby warzywa nie straciły swojego koloru.
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 23:  Zupa krem z zielonego groszku foto
Wszystko zalać rosołem, doprawić białym pieprzem i gotować do miękkości ziemniaków.
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 23:  Zupa krem z zielonego groszku foto
Całość zmiksować dodając śmietanę i kilka liści mięty.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 23:  Zupa krem z zielonego groszku foto
Doprawić do smaku sokiem z cytryny by zupa nie straciła koloru i solą morską.
Krok 5 - Przepis dnia III, odc. 23:  Zupa krem z zielonego groszku foto
Tak przygotowaną zupę podawać z pokruszonym serem kozim, suszonymi pomidorami, listkami bazylii i prażonym na suchej patelni kminkiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat