Mój przepis na...: Pieczone gołąbki z kaszą pęczak, odc. 8

odc. 8 Mój przepis na

Mój przepis na...: Pieczone gołąbki z kaszą pęczak, odc. 8

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczarki

    6 sztuk
  • cebula

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • liście kapusty

    8 dużych
  • masło

    3 łyżki
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • kasza pęczak

    2 szklanki ugotowanej
  • jajka

    3 sztuki
  • ser kozi

    200 g
  • pomidory suszone Smak

    5 sztuk
  • rosół z kury Kucharek

    1 l
  • jogurt naturalny

    1 gęsty
  • olej rzepakowy

    łyżka
  • papryka słodka mielona

    do smaku
  • tymianek

    do smaku
  • sól do smaku

    szczypta
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mój przepis na...: Pieczone gołąbki z kaszą pęczak, odc. 8 foto
Przygotowujemy składniki
Krok 2 - Mój przepis na...: Pieczone gołąbki z kaszą pęczak, odc. 8 foto
Pieczarki kroimy w plastry i wrzucamy na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Przyprawiamy solą morską i pieprzem. Chwilę smażymy. Następnie do pieczarek wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, plasterki czosnku i wlewamy olej. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy masło oraz dużą ilość posiekanej natki pietruszki. Mieszamy i jeszcze chwilę smażymy.
Krok 3 - Mój przepis na...: Pieczone gołąbki z kaszą pęczak, odc. 8 foto
Podsmażone pieczarki przekładamy do ugotowanej kaszy. Dodajemy jajka, pokrojony w kostkę ser kozi, pokrojone w paski suszone pomidory oraz 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów. Całość przyprawiamy tymiankiem, dużą ilością słodkiej papryki, solą morską oraz świeżo mielonym pieprzem.
Krok 4 - Mój przepis na...: Pieczone gołąbki z kaszą pęczak, odc. 8 foto
Do naczynia żaroodpornego wlewamy ½ rosołu. Na sparzonych liściach kapusty układamy farsz i zawijamy gołąbki.
Krok 5 - Mój przepis na...: Pieczone gołąbki z kaszą pęczak, odc. 8 foto
Gotowe gołąbki przekładamy do naczynia żaroodpornego i układamy ściśle jeden przy drugim. Gołąbki zalewamy resztą rosołu. Pieczemy przez ok. 30 min w 160̊C. Upieczone gołąbki podajemy z jogurtem naturalnym.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat