Wątróbka z cebulką

Wątróbka z cebulką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kg wątróbki drobiowej

    0,5-0,75
  • duże cebule

    3
  • łyżek mąki

    5
  • szkl. białego wina wytrawnego

    1/2-1/3
  • sól, pieprz mielony

    do smaku:
  • olej

    kilka łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wątróbkę opłukać i dokładnie osączyć, oczyścić z żyłek, ew. pokroić każdą na pół. Cebulę obrać, pokroić w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, wrzucić cebulę, oprószyć ją solą i pieprzem i smażyć 10 min. na małym ogniu aż zmięknie, ale nie zrumieni się, przełożyć do rondla, przykryć. Na patelnię wlać znowu 2-3 łyżki oleju i bardzo rozgrzać. Kłaść kawałki obtoczonej w mące wątróbki i smażyć do zrumienienia z obu stron, partie usmażone przekładać na cebulę. Kiedy już cała wątróbka jest usmażona na patelnię wlać wino i zagotować mieszając aż odkleją się od dna wszystkie przysmażone drobinki, przelać do rondla. Wątróbkę z cebulką dusić jeszcze 5 min.. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami albo pieczywem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SmacznaPyza

18.10.2013 20:00
Smaczna_B, ale fuuuuuuu co ? nie lubisz - nie jedz, nikt Cię nie zmusza :)

Smaczna_B

18.10.2013 18:07
fuuuuuuuuu

Anna134

20.11.2012 18:39
Wygląda na niedopieczoną...

Adamorek

09.09.2011 00:23
pyszności

Ewa95

02.09.2011 12:10
też lubię wątróbkę z cebulką

gosia561

31.08.2011 14:46
zdrowe i smaczne

treonina

13.08.2011 11:45
jak dla mnie wygląda cudownie

Misia90

05.08.2011 00:46
fajne

Marysia

05.08.2011 00:14
fajne

Karolina69

05.08.2011 00:07
fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat