Przepis dnia III, odc. 16: Podudzia z kurczaka z sałatką z czerwonej cebuli, limonki i awokado

Przepis dnia III, odc. 16: Podudzia z kurczaka z sałatką z czerwonej cebuli, limonki i awokado

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • udziec z kurczaka

    8 szt.
  • olej

    6 łyżek
  • musztarda rosyjska

    2 łyżki
  • papryka słodka mielona

    1 łyżka
  • przyprawa kebab- gyros Prymat

    2 łyżki
  • kolendra

    1 pęczek
  • woda mineralna

    2 łyżki
  • ketchup łagodny

    5 łyżek
  • cebula czerwona

    1 szt.

Sałatka

  • awokado

    2 szt.
  • cebula czerwona

    2 szt.
  • sok z limetki

    1 szt.
  • mięta

  • sól morska

  • pieprz cytrynowy

  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 16: Podudzia z kurczaka z sałatką z czerwonej cebuli, limonki i awokado foto
Przygotować składniki.
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 16: Podudzia z kurczaka z sałatką z czerwonej cebuli, limonki i awokado foto
W misce wymieszać olej, ketchup, musztardę, słodką paprykę i przyprawę kebeb-gyros.
Do powstałej marynaty włożyć kurczaka, dokładnie wymieszać, przykryć folią
aluminiową i odstawić na ok. 30 minut do lodówki.
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 16: Podudzia z kurczaka z sałatką z czerwonej cebuli, limonki i awokado foto
Następnie przygotowujemy sałatkę. Cebulę kroimy w piórka i skrapiamy sokiem z limonki. Dodajemy posiekane liście mięty, przyprawiamy solą morską i pieprzem cytrynowym. Obrane awokado tniemy w kostkę i dodajemy do sałatki. Doprawiamy solą morską, sokiem z limonki, skrapiamy olejem. Sałatkę podajemy schłodzoną.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 16: Podudzia z kurczaka z sałatką z czerwonej cebuli, limonki i awokado foto
Zamarynowane udźce z kurczaka, przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać pozostałą
marynatą i piec przez około godzinę w temperaturze 160°C. W połowie pieczenia można podlać udźce wodą aby były bardziej soczyste.
Krok 5 - Przepis dnia III, odc. 16: Podudzia z kurczaka z sałatką z czerwonej cebuli, limonki i awokado foto
Gorące udźce ułożyć na półmisku, podawać z sałatką i udekorować świeżą miętą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat