Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grill: Boczniaki z sosem paprykowym

5.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczniaki 60 dag
gotowanej szynki wędzonej pokr 15 dag
białego wytrawnego wina 3 łyżki
sos
cebula 1 sztuka
czerwone papryki 3 sztuki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
olej 2 łyżki
Pieprz biały mielony Prymat 1/4 sztuki
chili Prymat
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Grill: Boczniaki z sosem paprykowym

Przygotować sos: cebulę obrać i drobno posiekać, Paprykę opłukać, przeciąć, oczyścić z pestek oraz szypułek i pokroić w kostkę. Cebulę dusić na oleju około 5 min, po czym dodać paprykę i dusić jeszcze 15 min. Dodać koncentrat pomidorowy, ½ szklanki wody i sos zmiksować. Ponownie zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem białym i kajeńskim oraz papryką w proszku.

Grzyby opłukać, odkroić twarde miejsca, po czym pokroić je na cienkie paski, skropić winem, posolić oraz popieprzyć. Plastry szynki złożyć wzdłuż na pół, ułożyć na nich grzyby i tak zwinąć szynkę aby powstał mały pęczek Pęczki układać na grill i piec 6-8 min stale je odwracając Podawać z sosem paprykowym i grzankami z chleba przygotowanymi na grillu. .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Henryka2 25.04.2013 18:35
Bardzo apetyczne danie.Rzadko się pojawiają przepisy z użyciem boczniaków.
2milutka 25.04.2013 13:29
super danie:)
iwi 25.04.2013 13:26
Same pyszności.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak