Grill: Boczniaki z sosem paprykowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczniaki

    60 dag
  • gotowanej szynki wędzonej pokr

    15 dag
  • białego wytrawnego wina

    3 łyżki
  • sos

  • cebula

    1 sztuka
  • czerwone papryki

    3 sztuki
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • olej

    2 łyżki
  • pieprz biały Prymat

    1/4 sztuki
  • chili Prymat

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować sos: cebulę obrać i drobno posiekać, Paprykę opłukać, przeciąć, oczyścić z pestek oraz szypułek i pokroić w kostkę. Cebulę dusić na oleju około 5 min, po czym dodać paprykę i dusić jeszcze 15 min. Dodać koncentrat pomidorowy, ½ szklanki wody i sos zmiksować. Ponownie zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem białym i kajeńskim oraz papryką w proszku.

Grzyby opłukać, odkroić twarde miejsca, po czym pokroić je na cienkie paski, skropić winem, posolić oraz popieprzyć. Plastry szynki złożyć wzdłuż na pół, ułożyć na nich grzyby i tak zwinąć szynkę aby powstał mały pęczek Pęczki układać na grill i piec 6-8 min stale je odwracając Podawać z sosem paprykowym i grzankami z chleba przygotowanymi na grillu. .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Henryka2 25.04.2013 18:35
Bardzo apetyczne danie.Rzadko się pojawiają przepisy z użyciem boczniaków.
2milutka 25.04.2013 13:29
super danie:)
iwi 25.04.2013 13:26
Same pyszności.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat