Złote ciasto

Złote ciasto

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki

    50 dag
  • masła roślinnego

    25 dag
  • żółtka

    3 szt
  • cukru pudru

    1,5 szklanki
  • cukru waniliowego

    1 opak
  • śmietany

    2 - 3 łyżki
  • mirabelek

    50 - 70 dag
  • jajka

    2 szt
  • cukru

    5 łyżek
  • twarożku

    15 dag
  • mąki

    2 kopiaste łyżki
  • proszku do pieczenia

    1 łyżeczka
  • alkohol

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z podanych od 1 do 6 składników zagnieść kruche ciasto i wstawić je na 30 minut do lodówki.
Mirabelki umyć, osaczyć i wydrylować.
Żółtka z połową cukru utrzeć do białości.
Nadal ucierając, dodać mąkę, twarożek, proszek i alkohol.
Ucierać, aż masa będzie jednolita.
Schłodzonym kruchym ciastem wylepić sporą tortownicę, ponakłuwać je i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 15 minut.
Z białek ubić sztywną pianę, dodać do niej pozostały cukier, jeszcze chwilę ubijać i, delikatnie mieszając, połączyć z masą żółtkowo-twarożkową.
Gdy ciasto w piekarniku zacznie się rumienić, wyjąć je i rozsmarować na nim masę jajeczno-twarożkową, a następnie ułożyć mirabelki.
Wstawić ciasto do piekarnika i piec jeszcze 25 - 30 minut.
posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agnieszka214

20.05.2012 06:21
fajne

Krzysztof42

17.06.2011 13:54
może być

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat