Naleśniki z białym serem i truskawkami

Naleśniki z białym serem i truskawkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • truskawki świeże

    1 kg
  • ser biały

    300 dag
  • jajko

    1 sztuka
  • mleko

    3-4 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • śmietana 30%

    1 opakowanie
  • mąka

    1 szklanka
  • mleko

    1 szklanka
  • woda

    1 szklanka
  • jajka

    4 sztuki
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy jajko cukier waniliowy i wlewamy powoli mleko mieszając aż powstanie gęstwa masa. Truskawki kroimy na pół ( lub ćwiartki jak kto woli i zależy jakie duże są truskawki) i wkładamy do osobnej miseczki.
Przygotowujemy naleśniki. Jajka rozbijamy osobno białka a osobno dajemy żółtka. Białka ubijamy na pianę. Żółtka, mleko i sól lekko roztrzepać, a następnie dodać mąkę oraz wodę i pianę z białek, zmiksować na jednolitą masę. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu nalewamy ciasto - należy pamiętać że przed każdym nalaniem ciasto dobrze jest zamieszać. Ciasto jest gotowe kiedy odstaje od brzegów patelni. Wtedy ściągamy i nakładamy następny. Na nasz naleśnik nakładamy przygotowany ser i posypujemy truskawkami, a następnie zwijamy. Nasze naleśniki polewamy śmietaną , lub jak kto woli bitą śmietaną i układamy do ozdoby truskawki. Smacznego !!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

czekoladka_m

19.02.2014 09:11
Mniam, moje ulubione dodatki:)

Kasia36

28.01.2014 21:34
Mmm... pyszny podwieczorek

RenataZ-et

21.06.2012 18:39
pycha-zrobię dzisiaj takie naleśniki :)

Andysz

05.05.2012 09:07
Extra są;)

wolochski

01.03.2011 21:04
super

gusia1000

29.12.2010 00:17
śliczny wygląd i na pewno smak.

Justyna223

08.08.2010 17:56
do ulubionych:)

Patrycja42

16.05.2010 15:34
Przepysznie się zapowiadają :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat