Przepis i sposób przygotowania na: ciasto orzechowe z cukinią
Miękkie masło utrzeć ze szczyptą soli oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, kolejno wbijać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami laskowymi. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać. Do masy wsypać startą cukinię i marchewkę, dokładnie wymieszać.
Półokrągłą podłużną foremkę (keksówkę) wysmarować w środku tłuszczem i oprószyć tartą bułką. Do foremki przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 175 stopni i piec 35-40 minut.
Przed podaniem ciasto oprószyć cukrem pudrem, udekorować rozetkami bitej śmietany. Każdą rozetkę posypać startą marchewką i posiekanymi orzechami.