Przepis i sposób przygotowania na: chałka z trzema nadzieniami
Gdy zaczyn podwoi objętość, wlej do niego mleko, roztopione masło, dodaj przesianą mąkę, żółtka, gałkę muszkatołową i odrobinę soli. Składniki starannie wymieszaj. Ciasto włóż do miski, przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy podwoi objętość, ponownie je wyrób i znów odstaw na godzinę.
Przygotuj nadzienia. Zacznij od orzechowego: cukier puder i mleko w proszku wsyp do rondelka, dodaj kilka łyżek wody i gotuj przez chwilę. Następnie wsyp mielone orzechy i jeszcze chwilę gotuj. Masę ostudź. Następnie zrób nadzienie twarogowe: wrzuć do miski ser, cukier waniliowy, jedno jajko oraz budyń waniliowy, wymieszaj.
Z puszki wyjmij gotową masę makową.
Ciasto podziel na trzy części, rozwałkuj na pasy. Na każdym ułóż jedno nadzienie i zawiń ciasto. Spleć wszystkie pasy w jeden warkocz i ułóż na blasze. Chałkę posmaruj roztrzepanym jajkiem. posyp migdałami i odstaw na 15 minut. Piecz 30 minut w temp. 180 stopni.