Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    50 dag
  • drożdże

    5 dag
  • sól

    1 szczypta
  • cukier

    2 łyżeczki
  • mleko 3,2%

    200-300 ml
  • jajko

    1 sztuka
  • jabłko kwaśne

    2 kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do miski, dodać do niej sól, wymieszać, drożdże rozprowadzić w odrobinie mleka, odstawić do wyrośnięcia. Rozczyn dodać do mąki i wymieszać z jajkiem, cukrem i pozostałym mlekiem. Jabłka umyć, obrać i pokroić w plasterki albo zetrzeć na tarce. Jeśli jabłka zetrzemy, to mieszamy je z ciastem, jeśli pokroimy w plasterki, wówczas obtaczamy w cieście. Na rozgrzanej na patelni oliwie smażymy racuchy z obu stron na złoty kolor.
Podajemy je posypane cukrem pudrem, możemy podawać do nich śmietanę lub konfitury.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IKrakowianka

13.02.2014 20:31
pyszne racuchy

RenataZ-et

16.01.2014 21:55
świetnie smakują :-)

Betka

20.05.2012 19:07
pycha;)

manaika

08.02.2011 16:23
uwielbiam

wedith1

20.11.2010 10:09
Jak u mojej babci :)

marta639

18.09.2010 12:08
Polecam.

bogumiła3

14.09.2010 20:29
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat