Dżem wiśniowy

Dżem wiśniowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wiśni

    2,2 kg
  • cukru

    1 kg
  • wody

    100 ml
  • kardamon

    2 ziarenka
  • cynamon mielony

    0,2 łyżeczki
  • goździki całe

    2-3 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pyszny dżem, z kawałkami owoców i lekko korzenną nutką, przypomni zimą słoneczne lato...

Przyprawy zmielić w młynku na pył. Dojrzałe wiśnie dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, osączyć. Następnie wydrylować i lekko rozgnieść rękami. Przełożyć do dużego, szerokiego rondla wraz z całym sokiem, który wypłynął podczas drylowania. Wsypać cukier, wlać wodę, postawić rondel na palniku i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Dodać sok z cytryn, skórkę i przyprawy, gotować ok. 40 min. od momentu zagotowania. Wrzący dżem nakładać do wyparzonych słoików, zakręcać wyparzonymi nakrętkami, odstawić do ostygnięcia do góry dnem. Z tej ilości wychodzi 7 słoików dżemu poj. 0,33l. (lub 5 x 0,33l + 4 x 0,15l ) Ja nie pasteryzuję słoików z dżemem i doskonale przechowują się do następnego roku.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

wedith1

30.06.2012 10:42
Oj zjadłabym taki dżemik :)

mariusz14

02.06.2012 17:24
lubie...

IrenaM

04.04.2012 23:09
zjadłby się

Justyna Jussstiii

15.09.2011 14:06
super polecam

Karolina69

02.08.2011 15:38
fajne

marcia71

11.07.2011 12:05
słodkości

Adamorek

07.05.2011 19:16
smaczne

marta639

17.09.2010 21:54
fantastyczny

SmacznaPyza

14.05.2010 22:24
zgubiło mi się w składnikach, przepraszam - dodajemy sok z 1-2 cytryn i skórkę z nich otartą

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat