Mój przepis na...: Sałatka z jabłkiem, kalarepą i prażonymi orzechami, odc. 35

odc. 35 Mój przepis na

Mój przepis na...: Sałatka z jabłkiem, kalarepą i prażonymi orzechami, odc. 35

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    2 szt.
  • cytryna

    1 szt.
  • majonez

    3 łyżki
  • jogurt naturalny

    2 łyżki
  • sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Prymat

    opakowanie
  • imbir mielony

    szczypta
  • seler naciowy

    2 łodygi
  • kalarepka młoda

    1 szt.
  • rodzynki

    1/2 szklanki
  • rukola

    1 pęczek
  • mielony cynamon Prymat

    szczypta
  • cebulka marynowana perłowa

    kilka szt.
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista

    szczypta
  • czarny pieprz mielony Prymat

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mój przepis na...: Sałatka z jabłkiem, kalarepą i prażonymi orzechami, odc. 35 foto
Na suchej patelni prażymy orzechy włoskie.
Krok 2 - Mój przepis na...: Sałatka z jabłkiem, kalarepą i prażonymi orzechami, odc. 35 foto
Następnie przygotowujemy sos: w misce łączymy majonez, jogurt naturalny oraz opakowanie sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego. Możemy doprawić świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Tak przygotowany sos odstawiamy na chwilę.
Krok 3 - Mój przepis na...: Sałatka z jabłkiem, kalarepą i prażonymi orzechami, odc. 35 foto
Jabłka obieramy, kroimy w małą kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Następnie przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem, posypujemy cynamonem oraz imbirem i chwilę podsmażamy.
Krok 4 - Mój przepis na...: Sałatka z jabłkiem, kalarepą i prażonymi orzechami, odc. 35 foto
Obraną kalarepę kroimy w grube słupki. Seler naciowy obieramy i kroimy w ukośne plasterki. Szczypiorek siekamy. Do przygotowanej sałatki wrzucamy słupki kalarepki, plastry selera, ¾ szczypiorku, ¾ prażonych orzechów, ¾ rodzynek, rukolę oraz podsmażone jabłka. Na koniec dodajemy cebulkę perłową. Możemy doprawić solą morską i pieprzem czarnym do smaku. Całość mieszamy.
Krok 5 - Mój przepis na...: Sałatka z jabłkiem, kalarepą i prażonymi orzechami, odc. 35 foto
Sałatkę posypujemy z wierzchu resztą orzechów prażonych i rodzynek oraz szczypiorem.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat