Pierogi z kapustą i grzybami Pyzy

Pierogi z kapustą i grzybami Pyzy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki pszennej

    1 kg
  • soli

    1 łyżeczka
  • bardzo ciepłej, wręcz gorącej, wody

    ok. 0,5 litra
  • kapusty kiszonej

    1 kg
  • borowiki

    1-1,5 litra
  • grzyby suszone

    1-1,5 litra
  • liść lubczyku

    1/2 łyżeczki
  • ziele angielskie całe

    3 ziarna
  • pieprz czarny mielony

    1/2 łyżeczki
  • olej

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Nie robię takich pierogów zbyt często, ale zawsze dużą ilość... a potem dzwonię do znajomych i zapraszam na wyżerkę :-)

FARSZ: Grzyby zalać gorącą wodą, ok.1l, przykryć, odstawić na 2-3 godz. Kapustę posiekać (ja nie płuczę! lubię kwaśną), przełożyć do garnka, dodać odcedzone, posiekane grzyby, wodę, w której się moczyły, posiekane drobno śliwki, liście laurowe, ziele. Gotować na małym ogniu 2-3 godz. często mieszając. Na oleju podsmażyć posiekaną cebulkę, dodać do kapusty. Na suchą, aluminiową albo stalową patelenkę wsypać cukier, rozpuścić a kiedy się skarmelizuje i mocno zbrązowieje wlać do kapusty - uwaga! jest bardzo gorący, ale nadaje kolor i smak. Doprawić kapustę lubczykiem i pieprzem. Odstawić, następnego dnia znów gotować 2-3 godziny, bez przykrycia ale często mieszając aby odparowała cała woda - ostrożnie aby nie przypalić. Wyjąć liście laurowe i ziele angielskie !!! Do zimnego farszu można dodać 3-4 łyżki tartej bułki - wchłonie ew. resztki płynu. CIASTO: Mąkę wsypać do miski, dodać sól, olej i pomału wlewać gorącą wodę - tyle aby zagnieść zwarte, ale elastyczne ciasto. Wyrabiać kilka minut, następnie zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 1 godz. aby odpoczęło. Rozwałkowywać porcjami, podsypując mąką, niezbyt cienko, szklanką wykrawać krążki, nakładać łyżkę nadzienia, dokładnie zlepiać brzegi. Wrzucać partiami na osolony wrzątek, wyjmować gdy wypłyną. Podawać okraszone skwareczkami z cebulką albo stopionym masłem. Można też później odsmażyć. Farsz zawsze przygotowuję jakieś 2 dni wcześniej, kapusta musi się \"przegryźć. Przepis na pierogowe ciasto jest uniwersalny a nadzienie to już sprawa własnej inwencji. Z tej ilości wyjdzie ok. 80 pierogów wykrawanych szklanką - to sporo, ale można zaprosić na wyżerkę znajomych albo część zamrozić na zapas (po ugotowaniu).

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Andysz

21.07.2012 09:30
uwielbniamm

BozenA

12.03.2012 16:08
mmm

BozenA

12.03.2012 16:08
mmm

Marybeth

21.09.2011 14:39
Pycha!

Grażyna13

21.08.2011 21:20
Robiętak samo - pyszne są :)

Karolina69

01.08.2011 18:46
fajne

eli_555

17.12.2010 15:02
pycha

marzencia2007

02.11.2010 16:14
uwielbiam takie pierożki :)

alicjaja

22.09.2010 16:29
Allleee pierogów mniam.. ;)

Karolcia12

18.09.2010 22:26
ja pikolę, ale się narobiłaś

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat