Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

“Pinokio” ze śliwkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 20 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
skórka pomarańczy smażona 5 dag
masło 15 dag
żółtko jajek 4 szt
śliwki 1 kg
wiórki kokosowe 10 dag
czekolada 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: “Pinokio” ze śliwkami

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na stolnicę. Dodać startą i skórkę pomarańczową oraz masło i wszystko razem posiekać nożem. Następnie dodać żółtka, szybko zagnieść kruche ciasto i na 30 minut włożyć do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować, ułożyć w przygotowanej tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec na jasnozłoty kolor. Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować. Podpieczone ciasto posypać częścią wiórków kokosowych i ułożyć na nim śliwki. Wierzch posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi i startą czekoladą. Ciasto ponownie wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i upiec.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 16.02.2011 15:35
pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak