Naleśniki z \"ruskim\" nadzieniem

Naleśniki z \"ruskim\" nadzieniem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szkl
  • jaja

    2 szt
  • mleko

    150 ml
  • woda gazowana

    150 ml
  • przyprawa do pizzy

    1 łyżeczka płaska
  • ser biały twarogowy

    500 g
  • ziemniaki ugotowane

    0,75 - 1 kg
  • cebula

    2 - 3 szt
  • boczek wędzony

    150 g
  • mięso pieczone lub gotowane - resztki z obiadu (niekoniecznie)

    100 - 150 g
  • słonina

    100 g
  • boczek

    150 surowy
  • oliwa

    2- 3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki na ciasto dokładnie miksujemy i odstawiamy na pół godziny, żeby ciasto \"odpoczęło\".

W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Słoninę i oba boczki kroimy w drobną kostkę i zasmażamy na patelni, następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i mięso.

Ser i wcześniej ugotowane ziemniaki (mogą być z obiadu z poprzedniego dnia) mielimy w malakserze lub mikserem.
Dodajemy do nich podsmażone i przestudzone składniki (jeśli wytopiło się zbyt dużo tłuszczu nie dodajemy go, lecz pozostawiamy).

Cały farsz dokładnie wyrabiamy, dodajemy majeranek lub oregano (wg upodobań), doprawiamy solą i pieprzem - nadzienie musi być pikantne.

Smażymy nasze \"ruskie\" naleśniki..(\"ruskie\" piszę w cudzysłowie, ponieważ prawdziwe ruskie to więcej ziemniaków i sama cebulka z tłuszczem), rozsmarowujemy na nich nadzienie, i składamy w trójkąty lub w ruloniki.

Układamy je w żaroodpornym naczyniu i podpiekamy w piekarniku na złoty kolor.

Jest to o wiele prostsza i mniej pracochłonna w wykonaniu wersja pierogów.
Danie to jest bardzo syte i smaczne.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Pani Domu

22.10.2012 18:40
świetny pomysł

Pani Domu

22.10.2012 18:40
świetny pomysł

maryśka

03.09.2011 17:28
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat