Gulasz a\'la węgierski - z fasolą

Gulasz a\'la węgierski - z fasolą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karczek wieprzowy

    600 g
  • boczek

    300 g
  • cebula

    2 szt
  • marchewka

    2 szt
  • pietruszka korzeń

    2 szt
  • czosnek

    5 ząbków
  • papryka czerwona

    1/4 - 1/2 strąka
  • papryka zielona

    1/4 - 1/2 strąka
  • papryka żółta

    1/4 strąka
  • pomidory

    1-2 szt
  • oliwa

    2 łyżki
  • parówki

    200 g
  • fasola

    500 ugotowana
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Parówki pokroić w plasterki. Karczek (może być łopatka) i boczek opłukać, odsączyć z wody i lekko posolić - pokroić w kostkę.
Dodać pokrojone parówki. Rozpuścić tłuszcz na patelni i na gorący przełożyć mięso, boczek i parówki.
Smażyć około 5 minut.
Marchew oraz pietruszkę obrać opłukać i pokroić w słupki .
Paprykę - po usunięciu gniazd nasiennych i opłukaniu - pokroić w kostkę.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, lub posiekać i rozetrzeć z odrobiną soli. Pomidora sparzyć,ściągnąć skórkę i także pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki wymieszać na patelni .
Dusić na małym ogniu aż mięso będzie miękkie czyli około 45 minut.
Dodać ugotowaną lub konserwową fasolę (dziś dodałam fasolę czerwoną).
Całość podprawić do smaku solą, pieprzem, octem i jeśli ktoś lubi to cukrem.
Dokładnie wymieszać i jeszcze raz zagotować.
Podawać z pieczywem, ryżem, makaronami bądź ziemniakami gotowanymi, pieczonymi lub piure.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Magdalena80

16.03.2012 23:37
ale superowy gulasz

iwona332

31.08.2010 00:10
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat